IPoE without DHCP

IPoE related questions
Post Reply
tty56
Posts: 2
Joined: 22 Nov 2016, 10:11

IPoE without DHCP

Post by tty56 » 22 Nov 2016, 17:23

Hi,

I would like to run accel-ppp without DHCP, but using VLANs for client identification.

The ideal setup should look like this:

192.168.0.11/16: client1 ----vlan id 11----\
192.168.0.220/16: client2 ----vlan id 12----->---192.168.0.1/16--> Internet
192.168.0.124/16: client3 ----vlan id 13----/

However, although vlan-mon is enabled, no vlan subinterfaces are created by accel-ppp. I generate traffic
that arrives at the interface like this:

Code: Select all

18:22:06.033950 02:ff:ff:10:00:11 > 02:ff:ff:10:00:00, ethertype 802.1Q (0x8100), length 102: vlan 11, p 0, ethertype IPv4, 192.168.0.11 > 192.168.0.1: ICMP echo request, id 17506, seq 2094, length 64
If I use

Code: Select all

interface=re:enp2s2.[0-9]+
in the configuration nothing happens if packets arrive at the
monitored interface:

Code: Select all

[2016-11-22 18:18:51]:   msg: accel-ppp version aaedc70f5ef82bbc8c711dcd5f1e5913bc2118d0
... tumbleweed....
If I change the line to

Code: Select all

interface=re:enp2s2.*
the main interface is detected:

Code: Select all

[2016-11-22 18:13:58]:  info: ipoe: start interface enp2s2 ()
[2016-11-22 18:13:58]:   msg: accel-ppp version aaedc70f5ef82bbc8c711dcd5f1e5913bc2118d0
[2016-11-22 18:13:58]:  info: enp2s2: enp2s2: authentication succeeded
[2016-11-22 18:13:58]: error: enp2s2: ipoe: no address specified
[2016-11-22 18:13:58]: debug: enp2s2: terminate
[2016-11-22 18:13:58]:  info: enp2s2: ipoe: session finished
[2016-11-22 18:13:58]: error: enp2s2: can't determine router address
Any ideas how to get vlan-mon to create interfaces when tagged packets arrive at the interface?

Here is my configuration, maybe I missed something?

Code: Select all

[modules]
log_file
ipoe

[core]
log-error=/var/log/accel-ppp/core.log
thread-count=4

[ipoe]
noauth=1
verbose=10
lease-time=600
renew-time=600
max-lease-time=3600
interface=re:enp2s2.[0-9]*
vlan-mon=re:enp2s2.*,1-4095
shared=0
ifcfg=0
mode=L2
start=auto
username=ifname
#password=username
local-net=192.168.0.0/16
gw-ip-address=192.168.0.1/16 
#ip-unnumbered=1
vlan-timeout=60
vlan-name=%I.%N

[log]
log-file=/var/log/accel-ppp/accel-ppp.log
log-emerg=/var/log/accel-ppp/emerg.log
log-fail-file=/var/log/accel-ppp/auth-fail.log
copy=1
level=5

[cli]
verbose=10
telnet=127.0.0.1:2000
tcp=127.0.0.1:2001

tty56
Posts: 2
Joined: 22 Nov 2016, 10:11

Re: IPoE without DHCP

Post by tty56 » 23 Nov 2016, 10:32

I found the first and very grave issue: I did not build and load the vlan-mon kernel module. I fixed this, but still get no automatic interface creation.
I added vlan-mon to the list of modules as well as this section:
[vlan-mon]
verbose=10
autoclean = 1
However, I do not get any log messages from vlan-mon.

Is there a working IPoE example configuration with one customer per vlan and vlan-mon?

Thank you!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest