Problem with Subnet 255.255.255.255

IPoE related questions
Post Reply
andlui9
Posts: 29
Joined: 20 Jan 2017, 11:46

Problem with Subnet 255.255.255.255

Post by andlui9 » 22 Oct 2018, 19:28

Hello guys!

I am facing a difficulty with the IPoE module, see, after a good time of process activity, the concessions begin to be delivered with the subnet mask 255.255.255.255. I believe it is not a configuration problem since restarting the deamon works perfectly for a while. The problem is that the DHCP client does not have an exit to the default route and connectivity is affected.

NOTE: I Replace the Public IPv4 block prefix with xxx.xxx to preserve my identity, in the original log this information is correct.

Following problem logs:

Code: Select all

[2018-10-21 22:22:55]:  info: ens224.202: recv [DHCPv4 Discover xid=397ab553 chaddr=4c:5e:0c:ba:5f:30 <Message-Type Discover> <Request-List Subnet,Classless-Route,Router,Route,DNS,NTP,138,Vendor-Specific> <Host-Name Chacara_Percio> <Client-ID 014c5e0cba5f30> <Relay-Agent {Agent-Circuit-ID 5A4E54532C0C1D66/11/14/202} {Agent-Remote-ID }>]
[2018-10-21 22:22:55]:  info: ipoe23: create interface ipoe23 parent ens224.202
[2018-10-21 22:22:55]: debug: ipoe23: radius(1): req_enter 1
[2018-10-21 22:22:55]:  info: ipoe23: send [RADIUS(1) Access-Request id=1 <User-Name "5A4E54532C0C1D66/11/14/202"> <NAS-Identifier "bras-1"> <NAS-IP-Address xxx.xxx.230.2> <NAS-Port 9725> <NAS-Port-Id "ipoe23"> <NAS-Port-Type Ethernet> <Calling-Station-Id "4c:5e:0c:ba:5f:30"> <Called-Station-Id "ens224.202"> <Acct-Session-Id "ef7141ce0cd8365c"> <User-Password 0x172e5292391fbaec2b78f901c10ae7c79e558745bdb9aae595e30700d36a7fac>]
[2018-10-21 22:22:55]: debug: ipoe23: radius(1): req_exit 0
[2018-10-21 22:22:55]:  info: ipoe23: recv [RADIUS(1) Access-Accept id=1 <Acct-Interim-Interval 180> <Mikrotik-Rate-Limit "15360k/30720k 0/0 0/0 0/0 8">]
[2018-10-21 22:22:55]:  info: ipoe23: 5A4E54532C0C1D66/11/14/202: authentication succeeded
[2018-10-21 22:22:55]:  info: ipoe23: send [DHCPv4 Offer xid=397ab553 yiaddr=100.100.6.171 chaddr=4c:5e:0c:ba:5f:30 <Message-Type Offer> <Server-ID 100.100.6.1> <Lease-Time 600> <T1 300> <Router 100.100.6.1> <Subnet 255.255.255.255> <DNS xxx.xxx.230.26,8.8.8.8>]
[2018-10-21 22:22:55]:  info: ipoe23: recv [DHCPv4 Request xid=397ab553 chaddr=4c:5e:0c:ba:5f:30 <Message-Type Request> <Server-ID 100.100.6.1> <Request-IP 100.100.6.171> <Request-List Subnet,Classless-Route,Router,Route,DNS,NTP,138,Vendor-Specific> <Host-Name Chacara_Percio> <Client-ID 014c5e0cba5f30> <Relay-Agent {Agent-Circuit-ID 5A4E54532C0C1D66/11/14/202} {Agent-Remote-ID }>]
[2018-10-21 22:22:55]: debug: ipoe23: ipoe: activate session
[2018-10-21 22:22:55]: debug: ipoe23: radius(2): req_enter 1
[2018-10-21 22:22:55]:  info: ipoe23: send [RADIUS(2) Accounting-Request id=1 <User-Name "5A4E54532C0C1D66/11/14/202"> <NAS-Identifier "bras-1"> <NAS-IP-Address xxx.xxx.230.2> <NAS-Port 9725> <NAS-Port-Id "ipoe23"> <NAS-Port-Type Ethernet> <Calling-Station-Id "4c:5e:0c:ba:5f:30"> <Called-Station-Id "ens224.202"> <Acct-Status-Type Start> <Acct-Authentic RADIUS> <Acct-Session-Id "ef7141ce0cd8365c"> <Acct-Session-Time 0> <Acct-Input-Octets 0> <Acct-Output-Octets 0> <Acct-Input-Packets 0> <Acct-Output-Packets 0> <Acct-Input-Gigawords 0> <Acct-Output-Gigawords 0> <Framed-IP-Address 100.100.6.171>]
[2018-10-21 22:22:55]:  info: ipoe23: send [DHCPv4 Ack xid=397ab553 yiaddr=100.100.6.171 chaddr=4c:5e:0c:ba:5f:30 <Message-Type Ack> <Server-ID 100.100.6.1> <Lease-Time 600> <T1 300> <Router 100.100.6.1> <Subnet 255.255.255.255> <DNS xxx.xxx.230.26,8.8.8.8>]
[2018-10-21 22:22:56]: debug: ipoe23: radius(2): req_exit 0
[2018-10-21 22:22:56]:  info: ipoe23: recv [RADIUS(2) Accounting-Response id=1]
[2018-10-21 22:22:56]:  info: ipoe23: ipoe: session started
[2018-10-21 22:22:56]:  info: ipoe23: pppd_compat: ip-up started (pid 30086)
[2018-10-21 22:22:56]: debug: cli: disconnect
[2018-10-21 22:22:56]:  info: ipoe23: pppd_compat: ip-up finished (0)

Here one who had active session and at the time of renewal received the wrong subnet mask:

Code: Select all

[2018-10-21 22:34:26]:  info: ipoe123: recv [DHCPv4 Discover xid=a065b553 chaddr=18:a6:f7:70:a8:23 <Message-Type Discover> <Request-IP 100.100.6.132> <Max-Message-Size 1024> <Request-List Subnet,Router,Vendor-Specific,44,46,47,DNS,Route,Classless-Route,249> <Host-Name WR720N> <Vendor-Class 4d5346542039380025> <Client-ID 0118a6f770a823> <Relay-Agent {Agent-Circuit-ID 5A4E54532C0ED19D/11/2/202} {Agent-Remote-ID }>]
[2018-10-21 22:34:26]:  info: ipoe123: send [DHCPv4 Offer xid=a065b553 yiaddr=100.100.6.132 chaddr=18:a6:f7:70:a8:23 <Message-Type Offer> <Server-ID 100.100.6.1> <Lease-Time 600> <T1 300> <Router 100.100.6.1> <Subnet 255.255.255.255> <DNS xxx.xxx.230.26,8.8.8.8>]
[2018-10-21 22:34:26]:  info: ipoe123: recv [DHCPv4 Request xid=a065b553 chaddr=18:a6:f7:70:a8:23 <Message-Type Request> <Request-IP 100.100.6.132> <Server-ID 100.100.6.1> <Max-Message-Size 1024> <Request-List Subnet,Router,Vendor-Specific,44,46,47,DNS,Route,Classless-Route,249> <Host-Name WR720N> <Vendor-Class 4d5346542039380025> <Client-ID 0118a6f770a823> <Relay-Agent {Agent-Circuit-ID 5A4E54532C0ED19D/11/2/202} {Agent-Remote-ID }>]
[2018-10-21 22:34:26]:  info: ipoe123: send [DHCPv4 Ack xid=a065b553 yiaddr=100.100.6.132 chaddr=18:a6:f7:70:a8:23 <Message-Type Ack> <Server-ID 100.100.6.1> <Lease-Time 600> <T1 300> <Router 100.100.6.1> <Subnet 255.255.255.255> <DNS xxx.xxx.230.26,8.8.8.8>]

dimka88
Posts: 469
Joined: 13 Oct 2014, 05:51
Contact:

Re: Problem with Subnet 255.255.255.255

Post by dimka88 » 23 Oct 2018, 05:29

Hi, show accel-ppp.conf section [ipoe] and [ip-pool].
and show

Code: Select all

accel-cmd show stat

andlui9
Posts: 29
Joined: 20 Jan 2017, 11:46

Re: Problem with Subnet 255.255.255.255

Post by andlui9 » 23 Oct 2018, 14:35

Of course! Follow these data.

IPoE Module:

Code: Select all

[ipoe]
verbose=5
username=lua:username
password=username
max-lease-time=180
lease-time=120
renew-time=60
unit-cache=200
ip-unnumbered=1
proxy-arp=1
attr-dhcp-client-ip=Framed-IP-Address
attr-dhcp-router-ip=DHCP-Router-Address
lua-file=/etc/accel-ppp/ipoe-accel-ppp.lua
ip-pool=pool-1-ipoe
check-mac-change=1
soft-terminate=1
calling-sid=mac

gw-ip-address=100.100.0.1/24
gw-ip-address=100.100.1.1/24
gw-ip-address=100.100.2.1/24
gw-ip-address=100.100.3.1/24
gw-ip-address=100.100.4.1/24
gw-ip-address=100.100.5.1/24
gw-ip-address=100.100.6.1/24
gw-ip-address=100.100.7.1/24

gw-ip-address=xxx.xxx.228.128/24
gw-ip-address=198.18.0.1/24
gw-ip-address=198.18.1.1/24

vlan-name=%I.%N
vlan-timeout=900

vlan-mon=ens224,1-4095
interface=ens224,mode=L2,shared=1,start=dhcpv4,ifcfg=1,ipv6=1
interface=re:ens224\.([1-9]|[1-9][0-9]|[1-9][0-9][0-9]|[1-9][0-9][0-9][0-9]),mode=L2,shared=1,start=dhcpv4,ifcfg=1,ipv6=0
Ip-pool module:

Code: Select all

[ip-pool]
verbose=1
shuffle=1
attr=Framed-Pool
gw-ip-address=xxx.xxx.230.2

100.100.0.2-254,name=pool-1-ipoe
100.100.1.2-254,name=pool-1-ipoe
100.100.2.2-254,name=pool-1-ipoe
100.100.3.2-254,name=pool-1-ipoe
100.100.4.2-254,name=pool-1-ipoe
100.100.5.2-254,name=pool-1-ipoe
100.100.6.2-254,name=pool-1-ipoe
100.100.7.2-254,name=pool-1-ipoe

198.18.0.2-254,name=bloqueados
198.18.1.2-254,name=bloqueados
command: accel-cmd show stat

Code: Select all

uptime: 0.11:14:50
cpu: 0%
mem(rss/virt): 8868/430340 kB
core:
  mempool_allocated: 1270860
  mempool_available: 196452
  thread_count: 8
  thread_active: 1
  context_count: 142
  context_sleeping: 0
  context_pending: 0
  md_handler_count: 141
  md_handler_pending: 0
  timer_count: 254
  timer_pending: 0
sessions:
  starting: 0
  active: 127
  finishing: 0
ipoe:
  starting: 0
  active: 127
  delayed: 0
radius(1, xxx.xxx.230.22):
  state: active
  fail count: 0
  request count: 0
  queue length: 0
  auth sent: 1327
  auth lost(total/5m/1m): 0/0/0
  auth avg query time(5m/1m): 0/0 ms
radius(2, xxx.xxx.230.22):
  state: active
  fail count: 0
  request count: 0
  queue length: 0
  acct sent: 2521
  acct lost(total/5m/1m): 0/0/0
  acct avg query time(5m/1m): 0/0 ms
  interim sent: 27375
  interim lost(total/5m/1m): 1/0/0
  interim avg query time(5m/1m): 3/3 ms

dimka88
Posts: 469
Joined: 13 Oct 2014, 05:51
Contact:

Re: Problem with Subnet 255.255.255.255

Post by dimka88 » 23 Oct 2018, 21:08

try set

Code: Select all

[ipoe]
unit-cache=0
and accel-cmd reload

andlui9
Posts: 29
Joined: 20 Jan 2017, 11:46

Re: Problem with Subnet 255.255.255.255

Post by andlui9 » 20 Dec 2018, 12:40

Hello!

I am still experiencing this problem, I think it has some problem in the DHCP Server module of the accel, now, in 4 more servers is happening this. Here is the log of one of them:

Code: Select all

[2018-12-19 21:58:17]:  info: ipoe355: recv [DHCPv4 Request xid=92127f70 chaddr=70:85:c2:24:57:81 <Message-Type Request> <Client-ID 017085c2245781> <Host-Name MaxLink-300-2A> <Vendor-Class 756468637020302e392e392d707265> <Request-IP 100.64.19.180> <Server-ID 100.64.19.1> <Request-List Subnet,Router,DNS,Host-Name,Domain-Name,Broadcast,44,46,47> <Relay-Agent {Agent-Circuit-ID MONU-00017cc9} {Agent-Remote-ID }>]
[2018-12-19 21:58:17]: debug: ipoe355: ipoe: activate session
[2018-12-19 21:58:17]: debug: ipoe355: radius(2): req_enter 1
[2018-12-19 21:58:17]:  info: ipoe355: send [RADIUS(2) Accounting-Request id=1 <User-Name "MONU00017cc9"> <NAS-Identifier "accel-r1"> <NAS-IP-Address 1xx.zzz.yy.2> <NAS-Port 66773> <NAS-Port-Id "ipoe355"> <NAS-Port-Type Ethernet> <Calling-Station-Id "70:85:c2:24:57:81"> <Called-Station-Id "ens224"> <Acct-Status-Type Start> <Acct-Authentic RADIUS> <Acct-Session-Id "a7007bf6495bcf8c"> <Acct-Session-Time 0> <Acct-Input-Octets 0> <Acct-Output-Octets 0> <Acct-Input-Packets 0> <Acct-Output-Packets 0> <Acct-Input-Gigawords 0> <Acct-Output-Gigawords 0> <Framed-IP-Address 100.64.19.180>]
[2018-12-19 21:58:17]:  info: ipoe355: send [DHCPv4 Ack xid=92127f70 yiaddr=100.64.19.180 chaddr=70:85:c2:24:57:81 <Message-Type Ack> <Server-ID 100.64.19.1> <Lease-Time 600> <T1 300> <Router 100.64.19.1> <Subnet 255.255.255.255> <DNS 8.8.8.8,8.8.4.4>]

My IPoE and ip-pool modules conf:

Code: Select all

[ipoe]
verbose=1
username=lua:username
password=username
renew-time=300
lease-time=600
max-lease-time=900
unit-cache=0
proxy-arp=1
attr-dhcp-client-ip=Framed-IP-Address
attr-dhcp-router-ip=DHCP-Router-Address
lua-file=/etc/accel-ppp/ipoe-accel-ppp.lua
ip-pool=ipoe-1-local
check-mac-change=1
soft-terminate=1
calling-sid=mac
vlan-timeout=600
vlan-name=%I.%N

vlan-mon=ens224,1-4095
interface=ens224,mode=L2,shared=1,start=dhcpv4,ifcfg=1,ipv6=0
interface=re:ens224\.([1-9]|[1-9][0-9]|[1-9][0-9][0-9]|[1-9][0-9][0-9][0-9]),mode=L2,shared=1,start=dhcpv4,ifcfg=1,ipv6=0

vlan-mon=ens256,1-4095
interface=ens256,mode=L2,shared=1,start=dhcpv4,ifcfg=1,ipv6=0
interface=re:ens256\.([1-9]|[1-9][0-9]|[1-9][0-9][0-9]|[1-9][0-9][0-9][0-9]),mode=L2,shared=1,start=dhcpv4,ifcfg=1,ipv6=0

gw-ip-address=100.64.16.1/24
gw-ip-address=100.64.17.1/24
gw-ip-address=100.64.18.1/24
gw-ip-address=100.64.19.1/24
gw-ip-address=1xx.zzz.yy.2/26
gw-ip-address=192.167.0.254/16

Code: Select all

[ip-pool]
verbose=1
shuffle=1
attr=Framed-Pool
gw-ip-address=1xx.zzz.yy.2
100.64.16.2-254,name=ipoe-1-local
100.64.17.2-254,name=ipoe-1-local
100.64.18.2-254,name=ipoe-1-local
100.64.19.2-254,name=ipoe-1-local

glaubermattar
Posts: 5
Joined: 27 Dec 2017, 02:43

Re: Problem with Subnet 255.255.255.255

Post by glaubermattar » 27 Dec 2018, 04:48

I have the same problem here.
The only way I found to get around the problem was to go back to the last version I used before upgrading.

The version I'm using now is:
fc6624493c6260f0b216aabd8e51944209b71bec

That version dont have that problem with incorrect mask.

Regards.
Glauber Mattar

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest